Edin Hibics satsning mot tennisgymnasiet

Foto: Tabergsdalens TK

Klockan är 18.10 onsdagen den 12 oktober, det är mörkt och jag väntar vid Högskolan i Jönköping på bussen som ska ta mig ner emot Norrahammar. Anledningen är att jag ska ta mig ner till Norrahammar idag är, där jag ska följa Edin Hibics onsdagsträning.

Edin är 15 år och ligger fyra i Sverige i sin åldersklass. Han tränar tre tennispass och tre basketpass, måndag till fredag. Utöver detta ägnas helgerna oftast till tennis-eller basketmatcher, har han inte någon match brukar han vara i tennishallen och träna.

Några minuter innan bussen ska komma ser jag överraskande Edin och hans pappa komma gående. De kommer över till busshållplatsen och berättar att Edin har precis tränat basket. Han är lång hela 195 cm och har troligtvis ärvt bra gener ifrån sin far, som är över två meter lång. Vi väntar på bussen och Edins pappa berättar om sitt nya jobb som vaktmästare och att han nu jobbar med mina tidigare arbetskamrater. Edin får en banan av sin pappa för att ladda med energi in tennisträningen och bara någon minut efter detta kommer bussen.

Vi kliver på buss 28 emot Norrahammar och börjar genast att prata om Edins träning och tennissatsning. Hans familj, bestående av mamma, pappa, en storasyster och en lillebror, bor i Hovslätt. Vilket betyder att Edin har 15 minuter till stan för att träna basket och 15 minuter till Norrahammar för att träna tennis. Han bor alltså perfekt för sina två olika idrotter som han håller på med. I helgen åker han till Arvika med sitt basketlag och tävlar och veckan efter det åker han med några från tennisklubben till Kalmar för att spela en Vintertour. Vintertouren och Sommartouren är den högsta kategorin som går att tävla i nationellt i Sverige. Dessa tävlingar ger prispengar från semifinaler och framåt. Edin avslutar att berätta att just nu går han i nian på Ljungarumsskolan och att till sommaren börjar han gymnasiet. Han dröm är att få gå på Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Båstad. Han har sökt till Båstad, men Edin har även en plan B, om han inte skulle komma in. Hans plan B är Växjös RIG som inte har lika höga krav som Båstads RIG har, men det är ett bättre alternativ än att välja Sandas RIG här hemma.

– Jag kommer att gå på uttagningarna nu i november eller december, jag vet inte exakt när uttagningarna är, men det är denna termin, säger Edin förväntansfullt.

Båstads RIG har högst krav i Sverige och Edin är inte säker på att han kommer in där. Han kollade med en akademi i Stockholm på Kungliga Tennishallen också, men det tog inte in några nya spelare i år, tyvärr. Ett sista alternativ hade varit Good to Great i Stockholm (GTG), men det är alldeles för dyrt för Edin att träna där och få svenska spelare får sin satsning betalad på GTG.

Vi kliver av bussen och går den mörka vägen förbi Flahultsskolan, en 6–9 högstadieskola, som för övrigt har varit min fördetta arbetsgivare en gång i tiden. Alla spelarna kommer i en bil, förutom Edin. Detta tyckte jag var lite extra roligt för att Edin visar att det går att nå långt i tennis, utan optimala ekonomiska förutsättningar. Det inre drivet som Edin visar går inte att köpa för pengar och kan nog triggas i gång mer när han ser att många tennisspelare har bättre ekonomiska förutsättningar än vad han själv har. Vi kommer in i hallen och möts av ett starkt ljus och lila banor, som en gång i tiden byggdes av helt ideella krafter. Hallen består av fyra tennisbanor, tre arbetskontor, en padelbana och en stor projektor som ofta visar tennis och ett konferensrum. Edin byter om och värmer upp. Det är full fart på banorna och några föräldrar sitter i kafét. Jag träffar några personer jag inte har träffat på ett bra tag och hinner byta några ord med dem, innan jag går ner till banorna för att följa Edins träning.

Kvällens träningsgäng. Bestående av från vänster Gustaf Elbring, Joel Nyqvist, Oskar Magnusson, Albin Melin, Fabian Jansson (tränare), Edin Hibic, Ankido Marko, Eric Nilsson och Tim Grennvall. Foto: Eric Löf

Träningen leds idag av Fabian Jansson och Ankido Marko. De inleder träningen med att alla spelarna får bolla in i 15 minuter. Då ska alla slagen ha slagits, det vill säga forehand, backhand, serve, volley och smash. Edin börjar slå sin forehand, han har en lång sving och en bra träff på sin forehand. Hans backhand däremot har en kortare baksving och är mer kompakt än hans forehand. Edin slarvar lite i början med sitt fotarbete och kommer fel till många bollar, men i slutet av ”inbollningen” skärper han till sig och det börjar se bättre ut. Alla spelarna går igenom alla slagen och vi samlas vid nätet, nu ska träningens första övning förklaras.

Tränarna förklarar att de ska stå och ”nöta” grundslag (forehand och backhand). Spelarna rullar runt på tre banor och alla får lite egen tränartid. Edin jobbar på bra och är väldigt fokuserad. Hans tränare Fabian är på honom att han behöver få fram sin träff i sin forehand.

Edin jobbar med sin forehand och får vägledning av sin tränare Fabian Jansson. Foto: Eric Löf

Efter 15 minuter märker jag att Edin börjar bli trött, han börjar missa mer enkla bollar och jag ser att en frustration börjar växa fram i hans ögon. Det är inte konstigt att han börjar bli trött, för han har redan kört ett pass basketboll idag och nu kör han en övning i ett högt tempo, så det är ganska naturligt.

Nu är det slut på ”nötandet” och tränarna samlar alla spelarna och introducerar första matchspelsövning. De ska köra i 10 minuter utan serve, alltså att de startar bollen ”under ifrån” och att första slaget måste vara diagonalt. Sedan är det fritt spel och först till tio poäng som gäller. Edin börjar bra och vinner sin första match, det brinner i ögonen på honom, för att han vill inte förlora. Han spelar sämre i andra matchen och han går ner i en svacka, slår många bollar i nät och förlorar därför sin andra match. Han drar ner på misstagen i sin tredje och lyckas vinna den. Han förlorar sin sista match och är för passiv och lutar sig för mycket bakåt i sina slag. Fabian hans tränare uppmärksamar detta, Fabian går fram och instruerar att Edin behöver följa med mer framåt i sina slag, Gör han detta istället för att backa kommer han att missa mindre, förklarar Fabian.

Träningen börjar lida emot sitt slut. Det är 25 minuter kvar av träningen och tränarna presenterar dagens sista övning. Det blir matchspel, där alla spelarna ska spela game med serve emot varandra. Du behöver vinna fyra bollar för att vinna ett game och sex game för att vinna ett set.

I Edins första match är han forfatande passiv och Fabian är där igen och coachar ”Nyp till den mer”. Det hans tränare menar är att han måste våga slå till bollen mer och med en snabbare sving. ”Din träff ska forfarande vara längre fram” fortsätter Fabian att mana på, Edin börjar med Fabians tips spela mer och mer agressivt och vinner sin första match. I hans andra match är det jämnt och Edin får kämpa. Resutatet är exakt lika när de ska bryta sin match och de får spela en avgörande boll, Edin är för snäll och dömer in en boll som är ute och förlorar matchen. Det är andra gången denna träningen har gör detta. I tredje och sista matchen för dagen börja Edin spela bättre än i de tidigare matcherna och vinner första gemet. Dock är det nu tredje gången han dömer in en boll vid baslinjen som är ute, det är bättre att vara för snäll än att fuska. Däremot får han inte ge bort för många bollar, det kan kosta honom jämna matcher i framtiden! Matchen fortsätter och Edin förlorar andra gemet och börja gå tillbaka till sitt för passiva spel, Edin rör sig för mycket bakåt igen när han slår och Fabian är där direkt och säger ”du behöver inte alltid gå framåt när du slåt, men stå åtminstone kvar när du slår, backa inte”. Edin höjer sig i tredje gemet, spelar säkrare och har ett högre tryck än i de två inledande gemen och vinner det tredje och sista gemet. Alltså vinner han träningens sista match och visar vilken tävlingsmänniska han är.

En backhand från Edin under dagens matchspel. Foto: Eric Löf

De sista fem minuterna avslutas träningen med att Tabergsdalens Tennisklubbs favorit övning, nämligen ”dubbelkung”. Övningen går ut på att två spelare möter varandra, där det utmanande paret måste vinna tre poäng i rad för att vinna och bli ”dubbelkungar”. En rolig övning med mycket energi och ett högt tempo.

Det är en familjärstämning i Tabergsdalens Tennisklubb och det var roligt att få vara med och se en träning med klubbens bästa juniorer. Jag har själv tränat denna tiden när jag flyttade hit för sex år sedan och märker att en ny genration börjar växa fram i klubben. Det är svårt att lyckas i tennis och det krävs mycket av en själv som person. Jag kommer ihåg när jag kom till klubben för sex år sedan, redan då körde Edin mycket tennis själv med sin pappa och syster. Är det någon som ska kunna lyckas och gå långt med sin tennis just nu i Tabergsdalens Tennisklubb är det nog Edin Hibic. Han är en av få personer i klubben som är beredda att offra det som krävs för att ta nästa steg i sin tennissatsning. Att vara beredd att flytta och gå ett Riksidrottsgymnasie och öka sin träningsmängd rejält är det få i Tabergsdalens Tennisklubb som är beredda att göra just nu. Det ska bli spännande att följa Edin Hibics resa och se hur långt han kan nå i sin tennissatsning.

Eric Löf

ericlofet@gmail.com

loftennis.com

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s